Dezinfekcija automobila, preventiva prenosa Covid-19

Dezinfekcija automobila je podjednako bitna u ovim danima kada nam preti virus koji se lako prenosi kapljičnim putem.
Iako izgleda kao posao gde se samo “pređe” preko elemenata koji su nam na dohvat ruke, od velike je važnosti da se to dezinfekcija izvrši ispravno kako bismo se otarasili virusa bez oštećenja enterijera i površina unutar automobila.

Zašto je dezinfekcija automobila važna?

Još uvek puno toga ne znamo o virusu COVID-19, ali ono što znamo jeste da je najveći rizik od prenošenja virusa preko kapljica zaražene osobe i takođe veruje se da virus može ostati aktivan na površini danima.
Čak i ako ste uvek sami u automobilu, virus možete da prenesete sa spoljašnjih površina.
I, naravno, ako imate saputnike povećava se rizik.

Šta treba očistiti?

Trebalo bi dezinfikovati sve površine koje puno dodirujete, uključujući one očigledne poput volana i centralnog ekrana osetljivog na dodir.
Sada ćete možda i primetiti koliko neke stvari često dodirujete.

Ovo uključuje:

  • ručke vrata, iznutra i spolja
  • kvaku za zatvaranje vrata
  • ključ
  • pokazivač smera i ručice brisača
  • ručica menjača
  • dugme za pokretanje
  • prekidači ogledala za zaključavanje, prozore i napajanje
  • ručka za podešavanje sedišta
  • Očistite sve tastere, brojčanike i prekidače, uključujući i klimatsku kontrolu i radio
  • Ravne površine kao što su konzola, naslon za ruke i jastučići vrata

A evo šta možete zaboraviti: retrovizor.  Ako ste ga skoro prilagođavali, to znači da ste ga dodirivali i trebalo bi ga dezinfikovati.

Šta treba da koristite za dezinfekciju?

Ovde morate biti veoma pažljivi, jer postoji puno proizvoda koji mogu oštetiti materijale.
Ako niste sigurni u vezi sa sredstvom, pokušajte prvo na maloj neprimetnoj površini da vidite da li će proizvod prouzrokovati problem. I uvek pročitajte etiketu i sledite uputstva proizvoda

Jedna od metoda je dezinfekciono sredstvo, kao što je Asepsol, ali ono nije potpuno efikasno u borbi protiv virusa.

Ono što znamo da je efikasno jeste alkohol koji je dostupan u apotekama, ali bitno je da znamo kako brišemo površine. Prvo hemikaliju stavljamo na krpu i njome brišemo površinu. Nemojte da prskate alkohol direktno na podlogu.

Za čišćenje je najbolje koristiti mikrofiber krpu za koju znamo da neće razmazati čestice po površini i neće prouzrokovati potencijalne ogrebotine po staklu ili mekim površinama.

U slučaju da zbog panične kupovine sa kojom se susrećemo ovih dana ne možete da dođete do alkohola. Sirće se takođe može koristiti, ali kao što je to slučaj sa alkoholom, uvek je najbolje testirati proizvod na maloj površini, posebno na mekim površinama kao što su tkanina ili kožna presvlaka. Kada je u pitanju bilo koje sredstvo za čišćenje, ako tkanina poprimi drugačiju boju, pokušajte nešto drugo.

Napominjemo baš kao što to radi na vašim rukama, sapun i voda će obaviti posao. Ali svakako stvar koju treba izbegavati je korišćenje previše sapunice i vode tokom čišćenja sedišta. Naročito kada je u pitanju unutrašnjost platna – višak vode može prodreti u jastuke, što dalje može uzrokovati rast buđi

Enterijeri automobila napravljeni su da budu izdržljivi i očekuje se da mogu da podnesu do godine habanja. Međutim, grubo ribanje ili kao što smo rekli upotreba pogrešnih sredstava za čišćenje može dovesti do ogrebotina i oštećenja boje.

Šta ne treba koristiti

Izbeljivač veša radi odličan posao ubijanja virusa i jednako je dobar posao kad je u pitanju uništavanje površina vozila.

Takođe na listi „ne“ su jake hemikalije poput vodonik peroksida, amonijaka ili jaka sredstva za čišćenje namenjena spoljnim površinama.

U prodavnicama delova naći ćete razne sredstva za čišćenje automobila, ali budite oprezni. Ako su “slabi” i koriste uglavnom da zasjaji površinu, neće biti dovoljni da ubiju viruse.
Ako su sa druge strane “jaki” , kao što su sredstva za čišćenje točkova ili guma, prejaki su za unutrašnje površine.

Za vlastitu sigurnost koristite samo jedan proizvod. Neka sredstva za čišćenje u domaćinstvu ne idu dobro zajedno, a ako su pomešana, mogu postati korozivna ili stvarati otrovne pare.

Kad završite

Za dubinsko čišćenje, razmislite o tome da vozilo odnesete profesionalcu Mnogi od njih koriste paru za čišćenje i dezinfekciju unutrašnjosti.
Ali bez obzira na to što radite da očistite auto, nastavite sa tim, čak i nakon završetka pandemije COVID-19.

I naravno, operite ruke nakon što ste koristili vozilo, posebno ako imate saputnike.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem