Energija je od ključne važnosti za svakodnevni život. Kako naša populacija i životni standard rastu, tako raste i potreba za dostupnom energijom – zato, da bismo pomogli sutrašnjim potrebama, danas radimo odgovorno.

Naša posvećenost i doprinos održivom razvoju deo je opštih principa poslovanja kompanije Shell. Ovu posvećenost održivosti ugradili smo u svoju strategiju, poslovne procese i donošenje odluka. Naš cilj je da pružimo više čistih energetskih rešenja na odgovoran način – na način koji ostvaruje ravnotežu između kratkoročnih i dugoročnih interesa, i koji integriše ekonomska, ekološka i društvena pitanja.

Nulta emisija ugljen-dioksida
Prateći trendove u poslovanju, Shell teži da postane energetski lider sa nultom emisijom ugljen-dioksida do 2050. ili pre. Kao najveći svetski dobavljač maziva, Shell Lubricants ima veliku ulogu u postizanju ovog cilja.

Kako se zahtevi razvijaju, tako se i očekivanja menjaju. Kupci i potrošači sada očekuju da brendovi nude održiva rešenja koja im olakšavaju funkcionisanje održivog poslovanja.

Postati preduzeće sa neto nultom emisijom znači ponuditi kupcima više proizvoda sa niskom emisijom ugljenika, od obnovljive električne energije, do punjenja električnih vozila i vodonika.

U korak sa društvenim standardima, naš cilj je smanjiti intenzitet karbonskih energenata koje prodajemo, za 100% do 2051. godine. Intenzitet ugljenika je ukupna količina emisije gasova staklene bašte povezanih sa svakom jedinicom energije koju prodamo, a koju koriste naši kupci. Ovo uključuje emisije povezane sa proizvodnjom, preradom, transportom i krajnjom upotrebom naših energenata.

Kako postižemo smanjivanje inteziteta CO2 naših proizvoda?
Kako bi udovoljio rastućoj industrijskoj potražnji, pomažući potrošačima i kupcima da pronađu rešenja koja idu u korist njihovih operativnih ciljeva i ciljeva održivosti, Shell istražuje niz inicijativa kojima se nastoje izbeći, smanjiti i nadoknaditi emisije.

Najznačajniji korak na ovom putovanju je pokretanje proširene ponude karbon neutralnih maziva. Pored toga što pomažu u izbegavanju ili smanjenju emisija kroz izbor materijala i operativnu efikasnost, proizvodi su sada i karbonski neutralni zahvaljujući Shell globalnom portfoliju zasnovanom na prirodim sastojcima.
Kao inicijalna srž svog poslovanja sa ciljem smanjenja CO2 inteziteta, Shell će koristiti više recikliranog sadržaja u svojim plastičnim ambalažama, dok u Evropi radimo na planovima da tehnički dokažemo upotrebu reciklirane smole u našim ambalažama.

Smanjili smo svoj ugljen-dioksid udeo u ambalaži za 4% u odnosu na 2016. godinu, s ciljem da do kraja tekuće godine u svoj celokupni portfolio ambalaže ugradimo najmanje 40% smole. Osim toga, dizajniramo proizvode sa smanjenom emisijom gasova sa efektom staklene bašate (GHG) i sa manjom ambalažom.

Poboljšanje energetske efikasnosti naših objekata
Smanjenje emisije CO2 i poboljšanje energetske efikasnosti je takođe važan korak koji Shell Lubricants preduzima na svom putu ka nultoj emisiji ugljen-dioksida.
Kako životni ciklus maziva obuhvata vađenje sirovina, transport, proizvodnju, distribuciju, upotrebu i kraj životnog veka – težimo da poslovni koncept brige o životnoj sredini primenimo u svim fazama proizvodnje Shell maziva.

Smanjili smo intenzitet ugljen-dioksida za preko 30% od 2016. Preko 50% električne energije koja se koristi u našim pogonima za namešavanje Shell maziva, sada dolazi iz obnovljivih izvora, uključujući ugovore o obnovljivoj električnoj energiji. Planirano je povećati tu količinu širenjem solarnih instalacija u ostatku Shell postrojenja.

Takođe, Shell je u svoju flotu uvrstio LNG kamione, koji imaju niži CO2 uticaj od tradicionalnih kamiona i optimizovao transportne rute i uveo intermodalne rute što je rezultiralo izbegavanjem oko 4.000 metričkih tona CO2 godišnje.

Upravljanje potrebama održivosti kupaca kao krajnji cilj
Pružanjem visokokvalitetnih proizvoda i vrhunske tehnologije, Shell kompanija pomaže kupcima u upravljanju potrebama za održivošću koje im omogućava višestruke pogodnosti.

Shell maziva omogućavanju smanjenje trenja i habanja, doprinose smanjenju potrošnje goriva, povećavaju energetsku efikasnost i omogućavaju produženje intervala zamene motornog ulja. Pored toga se produžava i životni vek motora i mašina, a smanjuje količina potrebnih resursa, proizvedenog otpada i emisija štetnih gasova.

Naša maziva niske viskoznosti mogu povećati ekonomičnost potrošnje goriva do 3% i povećati energetsku efikasnost u industrijskim aplikacijama do 4%, dok mnoga Shell industrijska maziva donose značajne prednosti kao što su smanjene potrebe za održavanjem i manje zamene delova.

Održivost za budućnost
Kako se svi krećemo ka budućnosti s ciljem smanjenja emisije ugljen-dioksida, nastojimo da kupcima širom sveta obezbedimo više čistijih energetskih rešenja. Shell Lubricants inicijativa jeste održivost bez kompromisa, jer smo posvećeni da omogućimo kupcima da zadrže najbolje operativne performanse, istovremeno doprinoseći nižim emisijama, manjoj količini otpada i manjem korišćenju prirodnih resursa.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem