Izbor motornog ulja, osim toga da li je u pitanju benzinski ili dizel motor, zavisi najpre od kvalitetnog nivoa odnosno specifikacija koje ulje mora zadovoljavati. Najpre, potrebno je znati koji tip ulja odgovara vašem motoru, a ovi uslovi propisani su od strane proizvođača vozila. Neki od parametara na koje takođe treba obratiti pažnju jesu godina proizvodnje vozila ali i viskozna gradacija odnosno viskoznost ulja.

Koja je uloga motornog ulja?

Motorno ulje osigurava da delovi u motoru glatko klize jedni preko drugih, kako ne bi došlo do habanja ili brušenja istih. Međutim, izbor ulja je vrlo važan, a najbolje performanse se na novijim modelima ostvaruju korišćenjem sintetičkog ulja u odnosu na mineralno ili polusintetičko. S druge strane, mineralna ulja više odgovaraju starijim modelima vozila I starijim motorima. 

U zavisnosti od toga da li vaš motor koristi dizel ili benzin, Shell Orbico Lubricants preporučuje najbolja motorna ulja iz naše široke ponude prema vašim potrebama.  Analizirajući više aspekata – učinkovitost motornih ulja, preporuke naših ovlašćenih distributera kao i preporuke korisnika, izdvojićemo nekoliko vrsta najpogodnijih – za maksimalne performanse i dugovečnost motora.

Ukoliko vaš automobil koristi dizel kao gorivo, bitno je obratiti pažnju na DPF filter. Činjenica je da dizel motori izbacuju nepogodne čestice i potrebno ih je neutralisati.  Iz tog razloga postoji DPF filter čiji je životni vek skoro jednak životnom veku automobila. Redovno čišćenje filtera i regeneracija je neophodna da bi se izbegle greške u radu motora. 

 


 

Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30 je specijalno dizajnirano potpuno sintetičko motorno ulje za motore novije generacije sa benzinskim pogonom ili dizel motora sa DPF filterom. Oni koji zahtevaju ulje koje postiže vrhunske rezultate – od odlične čistoće klipa do efikasne potrošnje goriva i nenadmašne zaštite od habanja i korozije. Kombinujući Shell PurePlus tehnologiju i Active Cleansing tehnologiju, štiti motor od nastajanja naslaga koje mogu da smanje efikasnost, čime se ostvaruju maksimalne performanse motora. Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30 štiti sisteme izduvnih gasova na dizelašima i pomaže da DPF filter ostane čist. Zbog kvaliteta i dugotrajnosti viskoznosti, delovi motora klize jedni preko drugih i na taj način se smanjuje potrošnja goriva, koja prema procenama iznosi do 2,6%. Takođe, tu je i Helix Ultra ECT 5W-30 C3 i namenjeni modernim benzinskim, dizel motorima sa filterima čestica ali se može koristiti i za motore na gas. Helix Ultra ECT C3 je proizvod najnaprednije tehnologije koja održava čistim filtere u dizel motorima i na taj način čuva performanse motora dok s druge strane smanjuje trenje motora čime se poboljšava efikasnost goriva. 

Ulje identične gradacije kao i Helix Ultra ECT 5W-30 C3 jeste Helix HX8 ECT 5W-30, koji koristi formulaciju sa malim udelom sulfatnog pepela. Sadržaj pepela, kao i sumpor i fosfor koji se nalaze u izduvnim gasovima mogu onesposobiti katalizator izduvnih gasova ili začepiti filtere za čestice. Zato je Helix HX8 ECT 5W-30 razvijen sa vrlo malim udelom SAPS čime štiti filter čestica od supstanci koje stvaraju pepeo i koje mogu da blokiraju sistem izduvnih gasova čime se smanjuje učinak motora. Helix HX8 ECT je pogodan za moderne benzince, dizelaše i za motore na gas.

Ukoliko proizvođač vašeg vozila preporučuje ulje viskoznog ranga SAE 10W-40 tu je naš Helix HX7 10W-40, pristupačno i kvalitetno polusintetičko ulje koje je dizajnirano za tipove motora koji se koriste na našim prostorima. Ovo ulje produžava vek trajanja motora i štiti ga od preteranog habanja u svakodnevnim uslovima.  Takođe upotrebom Shell Helix HX7 10W-40 ostvaruju se dobre perfomanse na niskim i visokim temperaturama. Usled niskog sadržaja hlora ovo ulje je ekološki prihvatljivo. Takođe, može se koristiti za motore na dizel ali i sa benzinskim pogonom.

Za benzinske i dizel motore bez DPF filtera preporučujemo naš Helix Ultra 5W-40 koji je formulisan prema Pure Plus tehnologiji.  Takođe dobar izbor predstavlja Helix HX8 5W-40 potpuno sintetičko motorno ulje koje koristi tehnologiju Flexi Molecule. Ukoliko najviše pažnje poklanjete čistoći motora i želite da je zadržite na nivou koji je skoro identičan fabričkoj čistoći, onda je sintetičko ulje Shell Helix Ultra 5W-40 pravi izbor za vas.

Nijedno drugo ulje ne može održati motor tako čistim, usporava starenje motora kao I stvaranje korozije. Takođe zbog najnaprednije tehnologije  ovo ulje odlično leži i motorima visokih perfomansi. Shell Helix Ultra 5W-40 je odobren od strane velikog broja proizvođača vozila visokih perfomansi. 

Shell Helix HX8 5W-40  štiti motor automobila čak i u najtežim uslovima vožnje a smanjivanjem trenja produžava se vek trajanja motora. Još jedna vrlo bitna pogodnost kod ovog ulja jeste ta da je zbog specifične formulacije umanjeno isparavanje ulja, čime se smanjuje potrošnja a samim tim i dosipanje. Ovo ulje se pokazalo kao najbolje za automobile novije generacije.

Kod linije Helix HX7 i HX8 pored tehnologije aktivnog čišćenja (Active Cleansing Technology) koristi se i Flexi Molecule tehnologija aditiva koja se prilagođava promeni opterećenja motora kako bi se omogućila veća zaštita kada je to potrebno. Flexi molekuli se aktiviraju kako bi pružili zaštitu od visokog pritiska i preteranog grejanja motora.

Helix Ultra proizvodi su formulisani na Pure Plus tehnologiji odnosno bazno ulje je proizvedeno iz prirodnog gasa te su zbog jedinstvene tehnologije proizvodnje Helix Ultra proizvodi premium kvaliteta, imaju smanjenu isparljivost i namenjeni su vozilima nove generacije.

Kod motora sa pogonom na benzin korišćenjem sintetičkih ulja postiže se veći nivo efikasnosti nego kod polusintetičkih ili mineralnih. 

Opšte je poznata činjenica da su benzinski motori kraćeg životnog veka kao i da neki modeli troše više ulja tokom vožnje u svakodnevnim uslovima – zato je najbolje izabrati ulje koje će pronaći balans između veće potrošnje ulja i očuvanja životnog veka motora

Pouzdanu zaštitu motora starije generacije pružiće unapređeno mineralno ulje Shell Helix HX5 15W-40, posebno proizvedeno sa ciljem da obezbedi optimalan rad motora. Pomaže u otklanjanju nečistoća iz motora I neutralizuje korozivne kiseline pri sagorevanju. U sebi sadrži visoku neutralizacijsku vrednost (TBN) pomaže u zaštiti od korozije, omogućuje optimalan rad u uslovima visokih temperatura i sprečava oštećenje motora. Takođe je prikladno za motore na biodizel I smešu benzin/etanol.

 


 

Helix Ultra Professional

Ukoliko želite ulje koje je formulisano isključivo prema specifikacijama pojedinačnog proizvođača vozila, tu je Helix Ultra Professional portfolio gde je svako ulje jedinstveno i rađeno prema jedinstvenim potrebama proizvođača automobila.

Helix Ultra Professional proizvodi specijalno su dizajnirana ulja prema zahtevima proizvođača automobila kao što su Mercedes Benz, BMW, Volkswagen, Ford, Renault, Peugeot, Citroen i mnogi drugi. Ukoliko želite ulje specijalno dizajnirano prema zahtevima proizvođača vašeg vozila, Shell Orbico vam nudi neki od proizvoda iz Shell Helix Ultra Professional asortimana, gde su svi proizvodi formulisani na baznom ulju prozvedenom po GTL tehnologiji i samo prema specifikacijama jednog proizvođača vozila.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem