Shell Helix Ultra proizvod

Da li se zapitate šta se odvija ispod haube vašeg automobila u trenutku dok pritiskate gas i uživate u udobnoj vožnji? Da li i vaš motor uživa ili se pak muči, sputan neadekvatnim uljem?

Ukoliko motor nije podmazan uljem odgovarajućeg kvaliteta, “srce” vašeg automobila biće u stanju konstantnog trpljenja. Takvu atmosferu stvaraće s jedne strane trenje, a s druge strane visoka temperatura. Vremenom bi ovaj nepovoljan odnos mogao ozbiljno da ošteti motor, pa i da ubrza njegov kraj. U tom slučaju bi kupovina modernog automobila visokih performansi za vas kao vlasnika mogla da znači tek početak investiranja.

Potpuno je logično postaviti pitanje: “koje je onda sintetičko ulje najbolje”. Isto ovo pitanje vam može postaviti i serviser vozila i tada bi bilo dobro da ste već upućeni u jednu od osnovnih podela ulja, na mineralna, polusintetička i sintetička.

GTL TEHNOLOGIJOM DO ČISTOG BAZNOG ULJA

Automobili novijeg datuma koriste sintetička ulja. U proizvodnji sintetičkih ulja najdalje je otišao “Shell”, jedan od vodećih proizvođača motornih ulja u svetu, kreirajući posebnu liniju ulja dobijenu jedinstvenom GTL (gas to liquid) tehnologijom. Shell GTL Pure Plus tehnologijom se iz prirodnog gasa dobija bazno ulj sa 99,5% čistoće, kome se dodaje Shell-ov jedinstveni paket aditiva. “Shell Helix Ultra“ – prvo sintetičko motorno ulje proizvedeno na bazi prirodnog gasa. Takav proces dobijanja ulja predstavljao je značajan iskorak u odnosu na dotadašnju tehnologiju proizvodnje sintetičkih ulja.

“Shell“ ulja danas zauzimaju značajan deo tržišta. Važe za ulja koja svojom strukturom i sastavom najefikasnije štite motor, odlično se ponašaju pri niskim i visokim temperaturama, utiču na uštedu goriva i imaju garanciju na potpunu čistoću.

ŠTA SE ZAISTA ODVIJA ISPOD HAUBE?

Pokretne delove motora poput klipova, cilindara i ventila razdvaja vrlo tanak sloj ulja. Ako ulje nije kvalitetno, delovi nisu adekvatno zaštićeni i može doći do njihovog habanja. Visokokvalitetno “Shell Helix” ulje smatra se prijateljem motora. U odnosu na klasična sintetička ulja, pruža efikasnije podmazivanje metalnih delova motora, naročito pri “hladnom startu”. Doprinosi njegovom hlađenju, zaptivanju, sprečava koroziju i čisti motor od produkata koji nastaju sagorevanjem, ne dozvoljavajući tako stvaranje naslaga odnosno taloga. To je samo deo prednosti zbog kojih je važno razmisliti zašto motor zaslužuje najbolji “materijal” za rad.

“Shell Helix Ultra” ulja se sjajno snalaze u uslovima ekstremno niskih ili visokih temperatura. Ulje je stabilno i tokom “tropskih” temperatura, ali i u zimskim uslovima kada pokazuje odličan protok. Zahvaljujući toj osobini, može da počne da štiti motor vozila odmah nakon pokretanja.

Vrlo važna odlika “Shell Helix Ultra” ulja je visok indeks viskoznosti što doprinosi boljoj tečljivosti zbog čega ima moć da brže stigne do svih delova motora.

DOBAR ZA MOTOR, OKOLINU, ALI I ZA NOVČANIK

Sintetička ulja su skuplja od mineralnih, ali njihov kvalitet i sastav efikasno utiču na racionalnu potrošnju što automatski produžava interval između dve zamene ulja i samim tim ostvaruje uštedu. Na duži interval utiče i činjenica da su ova ulja manje isparljiva, čak i do 50% u odnosu na mineralna. Ukoliko gledamo trenutni efekat, kao rezultat efikasnog uticaja “Shell Helix” ulja na motor, dolazi do proverenog smanjenja potrošnje goriva. Formula niskog trenja rezultira i do 3% većom ekonomičnošću goriva. Ako pak razmišljamo na duže staze o životnom veku motora, cena skupljeg, kvalitetnog ulja koje ostvaruje štednju pri svakom startu i vožnji, ne bi trebalo da bude upitna. Posmatrano iz ekološkog ugla, “Shell Helix” se i na tom polju visoko kotira jer obezbeđuje manju emisiju štetnih gasova.

Na kraju, rad motora zavisi od vrste ulja, a vrsta ulja zavisi od vaše odluke.

Ukoliko još postoji dilema, dodatna uputstva i saveti mogu se potražiti od iskusnih servisera Shell Helix brendirane mreže koji najbolje znaju kako sačuvati životni vek motora.

Pronađite najbližeg servisera u vašoj okolini još danas.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem