ulja i maziva, shell helix, HX8, 5W-40

Kompanija Shell je nakon 40 godina istraživanja proizvela JEDINSTVENU GTL TEHNOLOGIJU

Ova tehnologija je primenjena na Shell ulja. I njom se prirodni gas prevodi u visoko kvalitetna tečna goriva, bazna ulja za maziva i druge tečne proizvode, koji se uobičajeno dobijaju iz nafte.

Šta je ono što garantuje kvalitet?

Ova tehnologija zasnovana je na četrdesetogodišnjem istraživanju, razvoju i iskustvima, a u sam razvoj uloženo je preko 1 bilion dolara. Tokom razvoja celog procesa registrovano je 3 500 patenata. Postoje različiti način i proizvodnje tečnih goriva i baznih ulja za maziva. Konvencionalna mineralna ulja dobijena iz sirove nafte sadrže mnogo nečistoća, dok sintetička bazna ulja proizvedena po Shell-ovoj GTL tehnologiji garantuju potpunu čistoću.

Bazna ulja dobijena iz sirove nafte sadrže nečistoće koje se teško  mogu ukloniti, a koje znatno umanjuju njihovu efikasnost. Iako se daljom rafinacijom do sintetičkih baznih ulja sadržaj nečistoća umanjuje, ipak se samo  proizvodnjom baziranom na prirodnom gasu mogu dobiti bazna ulja koja praktično ne sadrže nikakve nečistoće.

Shell je prvi proizvođač maziva u svetu koji je rešio problem čistoće baznog ulja razvojem GTL tehnologije i tako prevazišao ograničenja u performansama koje nastaju kao posledica upotrebe baznih ulja dobijenih iz sirove nafte.

Zašto je to važno?

Shell ulja proizvedena na GTL bazi bolje podnose visoke temperature i bolje se ponašaju u ekstremno hladnim uslovima za razliku od baznih. Ona teško isparavaju, što rezultira ređe dolivanje ulja, a samim tim donosi i uštedu.

© 2019 by Quicksystem