ulja, maziva, naftna bušotina, radnik, zaštitno odelo

Uvoz motornih maziva je sve prisutniji i danas se na tržištu Srbije mogu naći gotovo svi poznati svetski brendovi, samim tim je i konkurencija velika. Prisustvo velikog broja poznatih i manje poznatih brendova može vas dovesti u dilemu prilikom izbora odgovarajućeg ulja i maziva. Daleko veći problem predstavljaju kopije originalnih ulja.

Posledice upotrebe nekvalitetnog ulja nepoznatog porekla mogu dovesti do vrlo ozbiljnih kvarova, čak i otkaza, što dovodi do velikih troškova popravke i sanacije, a mogu da se manifestuju na neki od sledećih načina:

  • Pregrevanje motora – porast radne temperature motora nastaje kao posledica degradacije ulja usled čega ono gubi svojstva podmazivanja što može dovesti do deformacija komponenti motora ili u najgorem slučaju do zaribavanja
  • Pad pritiska ulja – javlja se usled neodgovarajuće viskoznosti ulja ili neodgovarajućeg kvaliteta, a dovodi do povećanog trenja i habanja pokretnih delova motora, a nadalje do porasta temperature motora i oštećenja delova motora.
  • Povećana buka, promena zvuka motora i sporiji start – ulje lošeg kvaliteta brzo gubi viskoznost usled čega uljni film postaje tanji, slabi i prekida se pa dolazi do kontakta metal na metal što rezultira pojavu buke i habanje komponenti motora.
  • Velike količine taloga u ulju – ulje nema dovoljno deterdžentskih i disperzantskih aditiva koji obezbeđuju čistoću motora, naslage se talože na klipnim prstenovima i ventilima i izazivaju habanje cilindara i delova motora.
  • Otežano pokretanje motora u zimskim uslovima ukazuje na nedostatak aditiva za održavanje viskoznosti.
  • Pojava korozije javlja se u nedostatku aditiva koji neutrališu kisele produkte koji se javljaju kao posledica sagorevanja goriva.
  • Penušanje ulja nepovoljno utiče na podmazivanje i ubrzava oksidaciju ulja
  • Povećana potrošnja ulja nastaje kao posledica nekvalitetnog baznog ulja koje isparava na nižim temperaturama pa je potrebno češće dolivanje ulja.
  • Oštećenje ventila i bregaste osovine nastaje kao posledica upotrebe ulja koje pri sagorevanju stvara veliku količine pepela

Da biste izbegli pomenute posledice, prilikom izbora maziva potrebno je da se pridržavate preporuka proizvođača originalne opreme, a kupovinu maziva vršite isključivo kod generalnog i ovlašćenog uvoznika i distributera. Jedino tako možete biti sigurni da ste kupili proizvod koji u potpunosti zadovoljava karakteristike kvaliteta propisane od strane proizvođača maziva.

© 2019 by Quicksystem