ako ne vozite auto, kako zaštiti automobil ukoliko ga ne koristite, promenite ulje,

Ako ne vozite auto neko duže vreme, možda mislite da je to što ste ga ostavili u garaži dovoljno. Međutim, potrebno ga je zaštiti ako ne vozite auto duže vreme. Kada sledeći put pokrenete vozilo možete primetiti da klima uređaj ne radi, eventualno koroziju, a ni amortizerima ne prija dugo stajanje.

Zato se treba pripremiti ako planirate da ostavite vozilo na duži vremenski period. U nastavku možete pročitati savete šta možete uraditi kako bi sledeća vožnja automobila prošla bez problema.

NE OSTAVLJAJTE PODIGNUTU RUČNU KOČNICU

Ručna kočnica kada je podignuta duži vremenski period može da prouzrokuje da se kočione pločice zalepe na diskove ili bubnjeve. Nepotrebno je reći da, ako se to dogodi, imaćete problema sledeći put kada budete vozili automobil. Predlažemo da malo improvizujete i iskoristite komad drveta ili čak ciglu , kako se ne bi auto pomerao i ostavite ga u prvoj brzini.

PROMENITE ULJE I FILTERE

Korišćeno ulje sadrži vlagu, metalne podloge, talog i druge korozivne elemente koje mogu da oštete motor. Najbolje je da stavite sveže motorno ulje i nove filtere pre odlaganja automobile. Kako budete promenili ulje, provozajte automobil nekoliko kilometara tako da sveže ulje procirkuliše kroz motor.

Preskočite ovaj korak ako automobil skladištite samo nedelju ili dve. Razmislite o zameni ulja ukoliko ćete vozilo skladištiti duže od 30 dana.

NAPUNITE REZERVOAR GORIVOM

Jedan od glavnih problema ostavljanja automobila nekorišćenim je rđa na unutrašnjoj strani rezervoara za gorivo. Najbolji način da se to izbegne je napuniti automobil do kraja kvalitetnim benzinom, pa čak i dodati neke aditive za gorivo. Ovo će sprečiti da vlaga uđe u rezervoar i spreči rđu u rezervoaru za gorivo. Naravno, budite sigurni da je i rezervoar dobro zatvoren.

ODRŽAVANJE AKUMULATORA

Bolje je da izvadite akumulator ako automobil nećete koristiti duže vreme. Takođe, razmažite vazelinom ili mastima stezaljke i žice kako biste sprečili rđu i proverite da li je baterija potpuno napunjena. Čuvajte akumulator na hladnom i suvom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti.

Postoji i druga mogućnost ukoliko ne želite da izvadite akumulator iz automobila. Možete pokrenuti automobil na svake dve nedelje i voziti ga oko 15 minuta, ako je moguće. Tako ćete održavati napunjenost baterije i pomoći automobilu da „ispruži noge“. Ovo je dobro i za motor i ostale komponente koji će biti adekvatno podmazani. Bilo bi dobro i da uključite klima uređaj kako bi ostao u ispravnom stanju.

NADUVAJTE GUME

Proverite da li su gume naduvane. Ako vozilo predugo ostane nepomično, gume bi mogle da se deformišu od težine vozila i pritiska na gume. Proverite da li ventili i kapice ventila ne propuštaju.

U nekim slučajevima, samo ako pola sata neko vozi automobil, gume će se povisiti do njihove normalne radne temperature i osloboditi se bilo kojih ravnih mesta. U težim slučajevima, ravno mesto može postati stalni deo gume i moraće se guma zameniti.

Ako će vaš automobil biti u garaži duže od 30 dana, razmislite o skidanju točkova i postavljanju automobila na dizalice. Ovaj korak zahteva više posla, ali može vas spasiti od kupovine novog seta guma. Gume će vam biti u mnogo boljem stanju kada se vratite ako ne nose težinu vozila.

OČISTITE AUTOMOBIL IZNUTRA I SPOLJA

Ovo je možda očigledno, ali svejedno ćemo vam objasniti zašto je ovo važno.
Ljudi obično ostavljaju smeće u automobilima, uključujući čokoladne ili biskvitne omote (sa mrvicama unutra), stare novine, boce sa vodom i tako dalje. Sve ovo moglo bi istrunuti ili, što je još gore, privući glodare koji mogu oštetiti podne prostirke, presvlake sedišta, pa čak i žice. Zato temeljno očistite unutrašnjost i osvežite ga. Ali opet, nemojte preterati sa osveživačem jer u zatvorenom prostoru će osveživač imati kontraefekat i neće biti prijatnog mirisa.

Isto tako je i spoljašnjost automobila važna jer mrlje koje ostanu duže na autu mogu oštetiti boju. Ako je vozilo parkirano na otvorenom, obavezno očistite točkove i donje strane blatobrana kako biste se oslobodili blata, masti ili katrana. Za dodatnu zaštitu, dodatno voskirajte automobile što će pomoći u čuvanju automobile od vlage.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem