motorno ulje možete zameniti sami

Zamena motornog ulja

Zamena motornog ulja je najbolje što možete da učinite za svoj motor, kako bi automobil ostao u najboljem mogućem stanju. Jer znamo već da je motorno ulje jedna od esencijalnih stvari za Vaše vozilo.

Glavna funkcija motornog ulja je da motoru pruža lubrikaciju, tačnije njegovim delovima, a kako cirkuliše kroz te delove ono iza sebe vremenom ostavlja naslage i prlja se. Naslage i prljavština smanjuju efikasnot ulja, a neredovno menjanje ulja dovodi do ozbiljnih problema.

Zamenu motornog ulja možete i sami uraditi, jer nije komplikovano uraditi i za sve automobile je isti postupak. Jedino što treba da obratite pažnju jeste vremenski period između zamena motornog ulja. Neki govore da ulje treba menjati na pređenih 3ooo kilometara ili šest meseci, šta god prvo nastupi. Neki kažu na svakih 5000 kilometara, neki kažu na 10000 kilometara…

I ako niste sigurni kada da zamenite ulje, istina je da period menjanja ulja zavisi od više faktora: preporuka proizvođača, radnih uslova i koliko ste automobil istrošili.

Neki od znakova da je vašem automobilu potrebna zamena ulja su:

 • Promena boje ulja: novo ulje ima boju smole, a kao što smo već napomenuli usled rada motora, nakupljaju se naslage i čađ i ulje postaje tamnije boje.
 • Pojačan zvuk motora: ako čujete lupanje i jači zvuk motora, to može biti znak da motor radi otežano jer nisu delovi podmazani i počinju da se habaju.
 • Pojačani izduvni gasovi: ovo je znak da imate problema sa curenjem ulja u motoru i takođe može da ukazuje na pojačano sagorevanje motornog ulja i samim tim intenzivnije stvaranje ugljeničnih taloga.
 • “Check engine” lampica: ovo je već očigledan znak da je vreme za zamenu ulja.

Kada ste zaključili da je vreme za zamenu ulja, imate opcije da ga odvezete do servisa ili da zamenite ulje sami. Dok mehaničari obavljaju vrlo dobar posao zamene, menjanje ulja je relativno lako i jeftino.

Zamena ulja, Shell Helix Ulje na polici

Šta vam je potrebno za zamenu motornog ulja?

 • Motorno ulje preporučeno od strane proizvođača vozila. Isprobajte naš LubeMatch, kako bi saznali koje ulje da koristite. Proverite uputstvo proizvođača za tačnu viskoznost koja Vam je potrebna
 • Novi filter za ulje
 • Set ključeva
 • Ključ za skidanje filtera
 • Levak
 • Stare novine
 • Nekoliko praznih flaša i veća plastična posuda za sakupljanje starog ulja.

Ispustite staro motorno ulje

Pre ovog koraka upalite automobile i pustite ga da radi nekoliko minuta kako bi dostigao optimalnu temperature. Ovo će zagrejati ulje i omogućiti mu da se nesmetano ispusti iz motora. Međutim, budite oprezni. Ako je automobile radio pre zamene ulja, ostavite ga da se ohladi pre zamene, kako biste izbegli opekotine. I najvažnije: ne menjajte ulje dok automobil radi. Obratite pažnju i na površinu na kojoj vršite zamenu, osigurajte da se nalazite na ravnoj površini.

Ispod vozila pronađite ležište za ulje i čep za odvod (ispusnik). Raširite novine i postavite posudu koju ste spremili za odvod ispod ispusnika, odvrnite šraf i pustite ulje da kompletno iscuri. Oprez: ulje može biti vruće.

Ne žurite – pustite da se što više starog ulja iscedi. Nakon što potpuno iscuri ulje, vratite čep za odvod i učvrstite ga. Ne zatežite ga suviše – kada osetite da je solidno zategnut, okrenite ga još jednu četvrtinu kruga ili manje.

Zamenite filter za ulje

I dalje držite posudu za ispuštanje ulja ispod automobila. Skinite filter ulja uz pomoć kaiša, lanca ili ključa za skidanje, okrećući ga u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Ručno uklonite filter i obavezno skinite i gumicu sa ležišta kako biste izbegli dekompresiju motora.

Pre nego što postavite novi filter, novu zaptivnu gumicu koju ste dobili uz filter namažite novim uljem, tako ćete sprečiti da se zaptivka zalepi, pukne ili prouzrokuje curenje ulja.

Na kraju postavite i zategnite novi filter za ulje.

zamena motornog ulja, automehaničar, otvorena hauba na automobiluDodajte novo motorno ulje

Pošto ste prethodne korake završili, vreme je za punjenje motora novim motornim uljem. Otkrijte koje je ulje pogodno za vaše vozilo pomoću naše aplikacije LubeMatch. Povedite računa da motorno ulje koje koristite treba da bude preporučene klase i količine kao što je navedeno u uputstvu proizvođača.

Sipajte motorno ulje u rezervoar pomoću levka, koje će vam pomoći da izbegnete prosipanje. Kada završite, vratite poklopac i obrišite mesta na koje ste eventualno prosuli ulje. Sačekajte par minuta da se ulje slegne, zatim upalite motor na minut ili manje, kako biste omogućili novom motornom ulju da procirkuliše kroz delove. Upaliće se lampica za pritisak ulja, ali će se vrlo brzo ugasiti.

Skoro ste sve uradili, ali još uvek ga nemojte vozite jer morate proveriti nivo ulja. Ugasite motor, sačekajte pet minuta da se ulje slegne i proverite nivo ulja i dolijite koliko je potrebno.

Obavezno kasnije proverite da li curi ulje na filteru ili čepu za ispuštanje ulja i svakako proveravate stanje ulja u motoru na svakih mesec dana ili 1000 pređenih kilometara kako biste izbegli ozbiljnije kvarove.

Šta raditi sa starim uljem i filterom?

Da li znate da ulje možete da reciklirate? Recikliranjem prvo štite životnu sredinu, jer motorno ulje sadrži hemijska jedinjenja koja odložena u prirodi mogu ozbiljno da zagade zemljište i vodu, a pored toga čuvate izvore energije. Na primer: Ako reciklirate samo 8 litara korišćenog ulja, možete proizvesti dovoljno struje za potrebe prosečnog domaćinstva za 24h.

Kantice od ulja, staro motorno ulje i filtere nemojte bacati u komunalni otpad, već ih odnesite do prve benzinske pumpe koja ima posebne kontejnere za skladištenje ove vrste otpada.

Pošto ste završili sve ove korake i reciklirali ulje, potapšite se po ramenu, jer ste uradili odličan posao!

Čestitamo!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem