Pokrenite auto posle dužeg stajanja

Auto duže stoji i znamo da biste rado odmah krenuli sa vožnjom. Međutim,  ako auto nije vožen duže vreme i došao je red da se malo razmrda vozilo, pre pokretanja motora moramo ga pripremiti za novu vožnju.

Šta je to što treba učiniti kako biste bili spremili vozilo i krenuli ponovo u akciju?

Proverite prvo stanje pod haubom.

Potražite tragove curenja tečnosti. Ukoliko je to slučaj, zamenite, ili sanirajte deo iz koga curi tečnost. To mogu biti creva, spojevi na hladnjaku i pumpi za vodu… Curenja se mogu javiti i u hidrauličnim sistemima kočenja, servo volana, u menjaču.. Neretko, treba potražiti i da li ima dokaza o glodarima. Potražite žvakane kaiševe, creva, žice…

Obavezno proverite i stanje kaiševa!

Po potrebi ih zamenite. Guma propada kada stoji

Preporučujemo i da proverite motorno ulje i filtere.

Možete isprazniti gorivo iz rezerovara i isperete system za dovod goriva, kao i rashladnu tečnost iz hladnjaka. Zašto ovo radimo? Već smo jednom napomenuli, tečnosti menjaju svojstva kako vreme prolazi. Zato je zamena ulja preporuka ukoliko primetite neuobičajenu boju motornog ulja ili viskoznost.

Ako ste skinuli akumulator pre nego što je automobil parkiran na duže vreme, možda ćete trebati ponovo da dopunite akumulator i da očistite kontakte na koje se kače kleme, ali svakako proverite stanje kablova koji treba da se zakače na akumulator.

Proverite pritisak u gumama i napumpajte gume na preporučene specifikacije.
Proverite brisače vetrobranskog stakla da biste videli da li je guma napukla ili lomljiva.
Proverite kočnice. Na rotorima se možda nakupljala rđa. U većini slučajeva ono bi trebalo
nestati nakon što vozite vozilo kratko vreme.

Operite vozilo da biste uklonili nečistoću koja se možda nakupila.

Pošto pokrenete automobil, pritisnite kočnicu kako biste utvrdili da je sa njom sve u redu. Provozajte automobil neko vreme i nemojte ga forsirati. Osluškujte ga i pratite temperaturu motora. Proveravajte lampice za pritisak ulja i napunjenost akumulatora.

Laganom vožnjom ćete razraditi motor i obavezno posle prve vožnje ponovo proverite sve tečnosti kako biste bili sigurni da je sve u najboljem redu.

I zatim dolazi ono najlepše. Uživanje u vožnji.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2019 by Quicksystem